Arme, arme Timmy

Arme, arme Timmy schoot me even te binnen als mijn eigen variant op het befaamde lied, dat Ramses Shaffy zo vaak met gevoel en pathos zong: “kromme, kromme Sammy, kijk omhoog Sammy”. Ik kan er ook niets aan doen, maar het kwam in me op toen AVA bij monde van Tim Lechner als enige oppositiepartij zijn steun introk aan het amendement, waarin bbA het college vraagt een nog onbekende opbrengst van de verkoop van Eneco aandelen niet op voorhand al te bestemmen voor duurzaamheidsprojecten. Immers de opbrengst is nog niet bekend en je weet nooit welke financiële stroppen er nog komen. Want de bouw van een nieuw Herman Wesselink College wordt veel duurder, er komen extra kosten bij de verbreding van de A 9, de oplossing van de ICT problemen gaat ook miljoenen meer kosten, de verbouwing van het Stadshart en wie weet wat er nog meer in de brand vliegt.

Het had bij bbA alom verbazing gewekt dat de anders zo zuinig met gemeentegeld omgaande VVD zich door de ambitieuze fractie en wethouder van D66 had laten meeslepen in de duurzaamheidsambities, door nu al te bepalen dat de opbrengst daarvoor zou worden bestemd. Temeer omdat er geen enkele reden voor was. We weten allemaal dat de energietransitie geld gaat kosten en we hebben dat er ook voor over. Maar wie weet wat er nog gaat gebeuren. In de commissievergadering had Tim Lechner nog gezegd het helemaal met het bbA-amendement eens te zijn, wat betekende dat de hele oppositie tot en met Groen Links het geld nog even in de zak wilde houden.

Beteuterd

Maar tijdens de raadsvergadering stemde Tim Lechner ineens tegen het amendement van bbA. Toen hem dan ook gevraagd werd naar zijn veranderde opvatting, zei hij heel beteuterd dat hij was teruggefloten door zijn fractie. Wat fractie? Twee zetels! Tim is voorzitter, dus met een doorslaggevende stem. Maar hij is ongetwijfeld bezweken voor – ik zie het helemaal voor me – emotionele argumenten van fractiegenoot Jacqueline Höcker, die per se haar punt: de zorgkosten, in een eigen amendement wilde brengen. Het gevolg was een afgang voor AVA. Hun voorstel kreeg geen enkele steun. Zelfs de voor zorg altijd gevoelige SP gaf nu niet thuis.

En zo werd de brave, altijd goedmoedige Tim Lechner beschadigd. En dat gunt niemand Tim. Al helemaal de VVD niet, die hem 10 jaar geleden geen verkiesbare plaats meer gaf. Daarna probeerde Tim op eigen kracht een zetel te veroveren. Op eigen kosten liet hij flyers drukken, maar helaas. In 2017 deed Tim weer een poging. Eerst via de Ouderenpartij en daarna met de oprichting van een nieuwe partij: AVA. Hij kreeg medestanders w.o. de uit bbA overgestapte Jacqueline Höcker en sportblad uitgever Michel Becker. Tim wil het beste voor de maatschappij en besteedde honderden uren aan vrijwilligerswerk, zoals bij het lokale TV station RTVA. Helaas remde een kwetsbare gezondheid hem af. Ook nu is Tim nog niet honderd procent. Wij hebben allemaal in onze omgeving wel eens situaties waarin je iemand even moet sparen. Dat had Tim ook verdiend.

Monddood

Nu blijft het beeld hangen van een partij, waarin de fractievoorzitter monddood wordt gemaakt en waarin de persoonlijke vetes belangrijker worden gevonden dan het beste resultaat voor de Amstelvener. Burgerbelangen Amstelveen kan er over meepraten. In de verkiezingstijd probeerde een AVA sympathisant een van de bbA-leden in het maatschappelijk functioneren te beschadigen. Later hield de partij één van de bbA-leden buiten een commissie en nu gaat men voor een bbA-amendement liggen, terwijl daarin ook ruimte was gelaten voor bijvoorbeeld de AVA wensen. In de politiek is dat niet professioneel. Misschien kan men eens gaan praten met Bert de Pijper. Hij weet wel wanneer je een voorstel maar beter kan intrekken. AVA gaat voor persoonlijke knokpartijtjes. Ik ben benieuwd wanneer ik aan de beurt ben.

Amstelveen, 1 oktober 2018 Frits Suèr

======
Voordat hij in 1986 het bedrijfsleven in ging was Frits Suer 25 jaar sportjournalist met uiteraard een onafhankelijke mening. Ook in zijn nieuwe functies in o.a. het bedrijfsleven bleef hij een onafhankelijke geest en dus nu ook als bestuurslid van bbA. Die onafhankelijkheid betekent automatisch dat zijn mening in zijn columns niet altijd de mening hoeft te zijn van de bbA – fractie
======

Meer over:

Word donateur