BBA achter plannen om sloop Bankrashal  tot een festiviteit te maken 

Burgerbelangen Amstelveen (bbA) wil dat het Gemeentebestuur de plannen gaat steunen om de te verwachten sloop van de legendarische Bankrashal te omlijsten met een festiviteit, die enerzijds recht doet aan de geweldige sportgeschiedenis van de hal en anderzijds een nieuwe bouwsteen kan  vormen voor de toekomst van het Nederlandse volleybal. Nederlands meest succesvolle sportmarketeer Bob van Oosterhout heeft daartoe concrete plannen gepubliceerd, waarbij de sloop van de  Bankrashal gaat fungeren als een nieuwe start van het nationale topvolleybal, zoals hij schrijft op de website van Sport en Strategie en in de online krant Dichtbij. BBA  wil, dat de gemeente bij de verwezenlijking van de plannen een actieve rol  gaat spelen.
Bob van Oosterhout geldt als een van de  invloedrijkste mensen in de sport. De top van het bedrijfsleven en de belangrijkste sportorganisaties mag hij tot zijn klanten rekenen. Van Oosterhout was vroeger manager van basketbalkampioen Nashua/Den Bosch en in die functie leerde hij de Bankrashal kennen. Daarin speelde toen ook Zapad/Amstelveen, de club van sponsor en coach Theo Kinsbergen. Maar de grootste bekendheid dankt de in 1972 geopende Bankrashal aan de Nederlandse volleybalmannen van Brother/Martinus, die daar in november 1985 begonnen met hun dagelijkse trainingen onder leiding van de Amerikaan Arie Selinger. Het Brother/Martinus-team werd uitgebouwd met enkele spelers uit Friesland en Limburg. De daaruit gevormde nationale ploeg  behaalde in 1992 op de Olympische Spelen van Barcelona de zilveren medaille en vier jaar later onder coach Joop Alberda goud in Atlanta. De finale tegen Italië werd door het Nederlandse tv-publiek later gekozen tot het sportmoment van de eeuw.
De revolutionaire aanpak werd wel het Bankrasmodel genoemd, een woord dat uiteindelijk tot ver over onze landsgrenzen bekend werd. Het hield in feite in dat dagelijks 5 tot 6 uur werd getraind en dat topsport als werk werd gezien. In die tijd was dat nog zeer ongebruikelijk. Het model werd  vervolgens door vele teamsporten, zoals handbal en waterpolo, overgenomen.
Los van het Bankrasmodel was de hal ook de plaats van talrijke topevenementen, zoals de finale Europacup volleybal, talrijke Europacupwedstrijden van AMVJ, Martinus en Amstelveen/Zapad, judokampioenschappen, nationale kampioenschappen turnen en Europees kampioenschap   bandstoten (biljarten). Grote nationale volleybalploegen als China, Rusland, Brazilië, Korea, Japan en de Verenigde Staten deden bij hun wereldtrips graag de Bankrashal aan voor trainingen of oefenwedstrijden. Met name de zeer bijzondere zwevende vloer werd  algemeen geprezen, omdat die door zijn vering de kans op blessures verminderde.
Bob van Oosterhout bracht de al gesloten Bankrashal in december 2013 opnieuw onder de aandacht van de nationale topsport, omdat hij daar zijn boek over de geschiedenis van de sportsponsoring in Nederland ten doop hield. Hierbij waren vele prominenten aanwezig w.o. Louis van Gaal,  Umberto Tan, Frank van den Wall Bake en talrijke voormalige topvolleyballers en  -basketballers uit de jaren ’80.  Als gevolg daarvan besloot wethouder John Levie de Bankrashal tijdelijk voor gebruik te  heropenen. Inmiddels is alles van waarde uit de hal gehaald en kan hij worden gesloopt.
Ook binnen de Amstelveense volleybalvereniging vv Amstelveen circuleren plannen voor een waardig afscheid van de  thuishallen t.w. Bankras en Zonnestein.  Men wil  daarin ook de  dreigende sloop van het even legendarische Zonnestein betrekken, de plaats waar vroeger  volleyballers voor en na hun wedstrijden bijeenkwamen en menig kampioenschap werd gevierd en nu nog steeds als thuishonk van de vereniging fungeert.  Regelmatig krijgt de club vragen van oud-leden of men stenen  als herinnering kan krijgen. Van Oosterhout vindt dat de Volleybalbond of Amstelveen losse stenen moeten verkopen tegen een symbolisch bedrag van 5 Euro. “Haal de Helden van het Bankrasmodel er bij en maak er een mooi evenement van”, stelt hij.  
BBA drong al eerder bij het College aan op behoud en herstel van het kunstwerk bij de Bankrashal en denkt aan de mogelijkheid om de verplaatsing van het kunstwerk te combineren met de plannen van Van Oosterhout.