BBA en PvdA willen meer flexibiliteit voor kleine winkelier

Als de openingstijden van de winkels op  de zondag worden verruimd willen BBA en PvdA   dat de kleine ondernemers en winkeliers, die daar niet aankunnen voldoen gecompenseerd worden. Dit zou kunnen door hen toe te staan naast de verkoop van hun “hoofdproduct” er nog iets bij te doen. Zoals bijvoorbeeld een koffiecorner  in een kledingwinkel of een wijnhoekje  bij een kaasboer, het z.g. blurring.

BBA en PvdA brengen dit in de komende commissievergadering van ABM  a.s. donderdag naar voren naar aanleiding van de wens van D66  om op zondag de openingstijden voor winkels te verruimen.  Ewa Petiet van bbA:  “Op zich zijn we er niet op tegen, maar we realiseren ons, dat met name de kleine winkelier hier niet  altijd aan kan voldoen. Daarom pleiten wij er voor dat die kleine ondernemer, die misschien één of twee mensen aan personeel heeft,  op een andere manier  een kans krijgt om zijn omzet te vergroten.  Je ziet het in het buitenland, maar ook  in sommige  buurgemeenten  dat dit concept succesvol is. Zo wordt het al in het winkelcentrum van het Gelderlandplein  met succes toegepast.  Winkelen krijgt op die manier meer beleving. We moeten daarin wat flexibeler worden. Boekwinkels met een zitje om wat te drinken is ook voor  het lezen en de boekverkoop stimulerend” .

Bas van der End, burgerlid van de PvdA vult aan:   “Wij willen verder denken dan alleen het verruimen van  openingstijden. Voor de kleine winkeliers  is het soms lastig om mee te gaan in het verruimen van de openingstijden.  Daarom stellen wij voor dat zij de ruimte krijgen om op een andere manier onderscheidend te zijn.  De gemeente moet ze die faciliteiten geven door het verruimen van de mogelijkheden   in de regelgeving”.