bbA -er Carole Thate wint Peter Post Oeuvreprijs 

P.S. Op de foto wordt Carole Thate geïnterviewd door Mathijs Groenewoud van TV Amstelveen. Links de winnaar van vorig jaar Karel Gietelink, rechts juryvoorzitter Peter Bot. 

Het bbA – lid  en elfde op de kieslijst  van bbA bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen Carole Thate is afgelopen vrijdag tijdens het jaarlijkse sportgala van Amstelveen onderscheiden met de Peter  Post Oeuvreprijs. Dit is een prijs die is ingesteld  om die sporter of ex-sporter te eren voor zijn totale successen en inspanningen gedurende de hele sportcarrière. Hierbij kunnen ook de prestaties  op bestuurlijk gebied worden mee geteld. Hiermee kwam zij in het rijtje Peter Post, Rolf Thung, Agnes Brunninkhuis en Karel Gieteling.

Pikant was dat de prijs werd uitgereikt door een andere bbA – er,  namelijk de partijvoorzitter en voormalig sportwethouder Peter Bot, nu in zijn functie van juryvoorzitter. In zijn toespraak wees Peter Bot op haar grote verdienste als hockey international in de periode 1989 – 2000 eindigend met brons op de Olympische Spelen van Sydney. Het was de derde maal dat Carole aan de Spelen deelnam Vier jaar eerder in Atlanta werd zij met het hockeyteam ook derde. Carole Thate speelde o.a. voor Schaerweyde, Kampong en Amsterdam

De Hockeybond (KNHB) had haar bestuurlijke kwaliteiten al opgemerkt en  vroeg haar voor het bondsbestuur. Hier zou ze 5 jaar lid van blijven. Zij  trad evenwel onmiddellijk af toen haar partner Alyson Annan werd aangesteld als bondscoach. Carole wilde  iedere schijn van belangverstrengeling voorkomen. “Gelukkig had ik de benoeming van bondscoaches niet in mijn portefeuille”, reageerde zij toen. Zij werd meteen na haar carrière ook opgenomen in de Atletencommissie van het NOC+NSF en in 1999  benaderde Johan Cruijff haar om de leiding te nemen van de Johan Cruyff Foundation. Die functie bekleedde zij gedurende 16 jaar.  Nu beheert zij als general manager de legacy (nalatenschap) van Johan Cruijff.  In Amstelveen is zij nog lid van de Club van Sportambassadeurs en  sinds 2 jaar voorzitter van het exclusieve sportgezelschap DE144, waarvan ook Amstelveense ex-topsporters Bert van der Helm en Rolf Thung lid van zijn alsmede voormalig sportjournalist en sportmarketeer Frits Suer. Sinds vorig jaar is ook Ron Berteling in dit gezelschap opgenomen.

In de sportwereld is Carole Thate zeer geliefd, ze is welbespraakt, genuanceerd. deskundig en bescheiden. Peter Bot zei het als volgt: “Je bent een echte teamspeler, maar je laat anderen graag schitteren. Je hebt visie maar je treedt liever niet op de voorgrond en je hebt geen moeite je zelf weg te cijferen voor het algemeen belang. ” 

Burgerbelangen Amstelveen mag er trots op zijn zo iemand in haar midden te hebben. 

                                                                                                                                              F.S. 

Meer over:

Word donateur