bbA schenkt Amstelveen walnotenbos bij 30-jarig bestaan 

De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) bestaat dit jaar 30 jaar. De partij gaat dit op een wel heel bijzondere manier vieren, namelijk met een cadeau waar alle Amstelveners gebruik van kunnen maken. BbA gaat Amstelveen een walnotenbos aanbieden. Voor ieder jaar dat bbA bestaat wordt één boom aangeboden. Omdat de bomen uiterlijk in het vroege voorjaar moeten worden geplant, worden deze dertig bomen al op 15 februari aangeleverd en geplant. De plaats is bij de parkeerterreinen van de Golfclub Amstelland, gemakkelijk bereikbaar voor iedereen. 

BbA had al een groepje gevormd om zich te buigen over een bijzondere viering van het 30- jarig bestaan rondom de oprichtingsdatum van 28 mei 1993. Hiervoor had het bestuur drie kopstukken uit het verleden van bbA oprichter Linda Roos, oud-wethouder John Levie en voormalig raadslid Ruud Oord opgenomen. Linda Roos: “Ik weet niet meer hoe ik er op kwam, maar ineens spraken we over bomen en toen viel het idee voor een walnotenbos. Iedereen was enthousiast. Ik zag onmiddellijk de relatie met de uitgangspunten van bbA over groen, heemparken, welzijn en dit bos. We hebben wel eens eerder gezegd, dat iedere woning in Amstelveen moet zicht hebben op een stukje groen. Bovendien met zo’n walnotenbos kan je van alles mee doen. Jaarlijks de noten plukken, de bomen een naam geven enzovoorts.” 

Linda koos juist voor walnotenbomen en niet voor andere boomsoorten. “Walnoten zijn zeer gezond. Het wordt aanbevolen om ze te eten”. Gezondheidsdeskundigen omschrijven de walnoot als de koning der noten. Ze zitten vol met gezonde omega 3 en omega 6 vetzuren en die zijn goed voor hart en bloedvaten. 

Het bestuur ging op zoek naar een stukje grond. De gemeente vond het moeilijk om dit samen uit te voeren en grond beschikbaar te stellen. waarna het bestuur de benodigde ruimte bij particulieren ging zoeken. Een daarvan was de familie Loogman, eigenaar en exploitant van de Golfbaan in de Middenpolder. Tineke Loogman was direct enthousiast daar haar eigen plannen om bomen te planten nog niet waren uitgevoerd als gevolg van andere prioriteiten. In overleg met het bestuur van bbA kwam de ruimte bij de parkeerterreinen als beste plaats uit de bus. 

Toen de aanstaande fractievoorzitter van bbA Pieter Monkelbaan, die Ruud Kootker gaat opvolgen, werd geïnformeerd over de plannen reageerde hij zeer enthousiast. “Een fantastisch idee, hartstikke leuk en origineel. Een geweldige manier om Amstelveen nog groener te maken. Dit zijn de initiatieven waarvoor bbA is opgericht. Hier kunnen we nog jarenlang leuke dingen mee organiseren.” 

De te leveren bomen zijn van verschillende leeftijd; zowel oudere als heel jonge bomen. Hierdoor zal een aantal bomen al snel een vrucht dragen, terwijl er in de loop van de jaren aan steeds meer bomen walnoten gaan groeien. Het tijdstip van planten op woensdag 15 februari hangt af van de aflevering. Leden en andere geïnteresseerden zullen een paar uur van te voren hierover worden geïnformeerd via e-mail, whatsapp en de andere social media. Men kan zich hiervoor aanmelden via info@burgerbelangen-amstelveen.nl 

Meer over:

Word donateur