BbA wil nu snelle renovatie van ‘t Jagershuis

Burgerbelangen Amstelveen (bbA) vindt, dat nu de Raad van State definitief heeft besloten dat ’t Jagershuis aan de Amstel een rijksmonument blijft, snel moet worden begonnen met het herstel van het vervallen pand. Het bbA – raadslid Ewa Petiet zegt: “Het gebouw staat zo ongeveer al op instorten en nu de eigenaar, projectontwikkelaar Breevast, heeft laten weten zich niet in de uitspraak te kunnen vinden en te willen onderzoeken of er nog een nadere toetsing mogelijk is, vinden wij dat dit niet tot nieuw uitstel kan leiden. Desnoods zullen wij de wethouder vragen om volgens de wettelijke regels daadwerkelijk handhavend op te treden”.

BbA heeft zich al eerder bezig gehouden met ’t Jagershuis. Dat was ruim vier jaar geleden toen de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed in verband met plannen voor herontwikkeling ’t Jagershuis in 2016 uit het Rijksmonumentenregister schrapte. BbA maakte hier bezwaar tegen, zocht de publiciteit en stelde vragen in de Gemeenteraad. Ook kwamen de Vereniging Historisch Amstelveen, de bewoners Amstelzijde en Amsteldijk Zuid en de Stichting Beschermers Amstelland in actie door bij de Rechtbank van Amsterdam bezwaar aan te tekenen. Die stelde de Vereniging in het gelijk. Daarna ging de eigenaar en projectontwikkelaar Breevast in beroep bij de Raad van State, maar het beroep is nu afgewezen, waarmee het voortbestaan van het Jagershuis als Rijksmonument is veilig gesteld. Breevast wilde het vervallen pand aanvankelijk vervangen door nieuwbouw van o.a. hotel en restaurant.

BbA vindt dat in 1970 niet voor niets ’t Jagershuis op de rijksmonumentenlijst werd geplaatst. De partij, altijd al op de bres voor het behoud van monumenten in Amstelveen, vindt dat het naast de architectuurhistorische waarde een bijzonder oude pleisterplaats is aan een belangrijke vaarroute. “Vanwege de kleinschaligheid, het aansprekende karakter en de schilderachtige architectuur is het de moeite waard om te behouden’”, aldus Ewa Petiet, die er wel aan wil toevoegen, dat Amstelveen trots mag zijn op de volharding van de Vereniging Historisch Amstelveen, de Stichting Beschermers Amstelland en de Stichting Buurtcomité bewoners Amstelzijde en Amsteldijk Zuid bij hun strijd om ‘t Jagershuis te behouden.

Meer over:

Word donateur