Daniëlle de Kluijver: mensen beter maken 

Daniëlle de Kluijver is het tweede lid van de bbA – fractie, die haar licht laat schijnen over de gang van zaken in de Amstelveense politiek en tegelijkertijd ook een andere kant laat zien van haar leven. Net als Henk Heuvingh is Daniëlle burgerlid. Zij maakt deel uit van de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) en is tevens penningmeester van het bestuur van bbA.  Niet zo gek, want Daniëlle pakt graag veel dingen tegelijk aan, zoals uit het interview wel blijkt. Bewondering oogst zij bij de bbA -leden omdat  waar ter wereld zij ook verblijft of vliegt, zij altijd kans ziet mails en telefoontjes snel te beantwoorden.  

Daniëlle de Kluijver kijkt al iets langer naar de Amstelveense politiek omdat zij in de zomer van 2017 werd beëdigd als burgerlid.  Daarvoor had zij geen enkele functie in de politiek. Zij bekijkt  het dan ook  van een zekere afstand. Wat is haar gevoel na anderhalf jaar ervaring?

“Een complexe wereld, een complexe materie en complexe mensen. Mensen die bijna nooit zichzelf  en spontaan kunnen zijn. Hun persoonlijke mening wordt ondermijnd omdat vanuit de landelijke partijen wordt voorgeschreven wat ze wel of niet  kunnen zeggen. Niet lekker blue sky denken. Ik vind  een vrije manier van denken een toegevoegde waarde.  Het moet gaan om het idee. Als dat goed is moet het worden uitgevoerd. Het  idee is voor de burger  belangrijker dan de partij”.

Hoe vind je de verhoudingen in Amstelveen?

“Ook complex. Omdat je individuele standpunten altijd bij anderen moet testen wil jouw idee een kans maken.  Dat betekent meerderheden zoeken, je standpunt afzwakken tot een compromis mogelijk is. Maar dan blijft  lang niet altijd het beste idee over.  Ik zit in een jurysport (Freestyle skiën) Daar kan een jurylid een extreme waardering geven. Echter om bevoordeling te voorkomen valt de hoogste  en de laagste waardering af. Maar toch  kan het  zijn, dat de hoogste of laatste waardering  wel degelijk goed is omdat het betreffende jurylid  meer heeft gezien dan de anderen.  En hij kan het eventueel uitleggen.  In de politiek komt het niet zover, want men treedt pas naar buiten als er een meerderheid (dus meestal een afgezwakt voorstel) is gevonden”.

Wat voor rol moet bbA spelen?

“Het is belangrijk om je aan je roots vast te houden. Opkomen voor de belangen van de Amstelvener. Maar je moet wel de flexibiliteit hebben om je standpunt te wijzigen. Immers situaties kunnen altijd veranderen. Maar je moet  de kiezer duidelijk uitleggen waarom je van standpunt verandert.  Ik zie natuurlijk ook wel de kritiek op Facebook etc. Veel Amstelveners denken dat de gemeenteraad iets te zeggen heeft  over het Openbaar Vervoer, over Schiphol of over de A 9.  Daarover  worden op hogere niveaus  de beslissingen genomen.  Wel moet je je uiterste best doen om het beetje invloed dat je hebt aan te wenden om bij te sturen. Onze partij moet een rol spelen in de juiste communicatie naar de inwoners toe”.

Er is veel argwaan ten opzichte van de politiek. Neem je die met een goede communicatie weg?

“Argwaan neem je niet weg. Contact houden met de burgers helpt wel wat.  En dat moet je blijven doen. Ook al laten veel kiezers zich niet bereiken, omdat ze gewoon geen interesse hebben. Maar wij als bbA moeten blijven proberen in contact te komen met de inwoners”.
Ik (FS) werp tegen dat de Amstelvener wel erg moeilijk te bereiken is. De Amstelvener die werkt gaat  om acht uur ’s morgens de deur uit en komt pas na half zeven thuis. Dan heeft-ie geen zin meer om zich in politiek te verdiepen. Vervolgens  hebben we ca. 10% buitenlanders en nog eens 10% die het grootse deel van het jaar elders verblijft.

Lastig te bereiken, nietwaar?

“Toch is er een groep die wel in Amstelveen werkt en woont. Neem maar de middenstand en de bedrijven die hier zijn. De ouderen die hier wonen en ook hier hun tijd doorbrengen. Die groepen moet je penetreren.  Ik heb gemerkt dat flyers en gedrukte media nog het meest aanspreken. Ik heb mijn twijfels  over de social media. Daar kijkt men wel naar, maar Facebook en Instagram enzovoorts worden vooral gebruikt om privé dingen te lezen en te verspreiden.  Ik heb niet de indruk, dat  de burger  Facebook bekijkt om te lezen wat erin de Amstelveense politiek gebeurt. De reacties die ik krijg komen voort uit artikelen in de krant of uit de flyers”.

Jeugd?

“Ik ben opgegroeid in Huizen aan de rand van een bos. Dus altijd buiten spelen. En van jongs af aan heb ik altijd meerdere sporten tegelijk gedaan. Vlak bij mijn huis stonden Ijslandse pony’s of eigenlijk hoor je paarden te zeggen. Hierop heb ik ca. 15 jaar gereden, wedstrijden meegedaan, camps etc. Er was ook een zwembad vlakbij. Op mijn vierde leerde ik zwemmen en op mijn 9e had ik alle zwemdiploma’s tot en met reddend zwemmen aan toe. Ik tenniste, speelde squash en leerde skiën, korfbal etc. Bezig zijn is een rode draad door mijn leven”.

Was dat te combineren met school ?

“Ik stond vroeg op. Ik studeerde liever  ’s morgen tussen 6 en 8  dan ’s avonds. Maar ik ben al vroeg gaan werken en pas tussen mijn 19e en 29e ben ik verder gaan studeren”.

Wat?

“Van alles. Bedrijfskunde, talen zoals Frans, Russisch, Engels, Spaans,  ook internationaal management, p.r. en marketing.

Wat was je eerste baantje?

“Op mijn elfde al vakkenvullen bij Albert Heyn en deed klusjes  voor de lokale bakker.

Daarna?

“Ik heb het geluk gehad in het begin van mijn loopbaan altijd als een soort rechterhand / trouble shooter te worden aangesteld in welke verschillende branches en functies. Op deze manier kon ik mijn horizon verbreden en over de hekken heen kijken. Noem het een bedrijfsnieuwsgierigheid. Ik hou niet van sleur. Hou van afwisseling. Ik kreeg zicht op de verschillende vakgebieden en werkte  o.a. in de farmaceutische industrie. Nu werk ik al meer dan 20 jaar in de transportindustrie (TNT/FedEx) en de meest recente positie die ik hier heb is Head of Customer Experience Governance. ”

Een baan die je de hele wereld overbrengt.

“ Ik hou er van mensen beter te maken. Door die eigenschap behoor ik tot de mensen die als gevolg van de overname van TNT door FedEx het effekt van de integratie – gezien door de ogen van onze klanten – moet proberen over te brengen. Complex maar super interessant omdat je met allerlei nationaliteiten, achtergronden te maken hebt. (“ een beetje politiek maar dan anders -☺). Mensen nieuwe dingen leren, leren wat customer experience is. Hoe beoordeel je de diensten die je levert?

En dan toch nog tijd voor een andere liefhebberij, het free style skiën?

“Ik ben internationaal jurylid. Aan het begin van ieder seizoen komen we bij elkaar voor bijscholing en jurycursus.  Daar wordt ook bepaald  waar  je naar toe moet: World Cup, Europacup en andere internationale FIS -wedstrijden. Daar ben ik aan dagen wel drie weken per winterseizoen voor weg. En als je een Wereldkampioenschap mag doen komt er nog een week bij. Ik deed het WK in Oostenrijk in 2015.”

Wat geeft  je de meeste voldoening?

“ Zowel door jureren bij het freestyle skiën als door mijn werk heb ik een kennissen- en vriendenkring opgebouwd, die over de hele wereld is verspreid.  Ik ben er trots op dat ik gemakkelijk mee kan gaan met veranderingen. Daardoor  heb ik ook in mijn werk bereikt waar ik nu ben. Mensen beter maken, dingen bijbrengen, dat vind ik leuk”.

Ook een doelstelling bbA?

“Ja, ik vind het leuk om het beste uit anderen te halen.

En voor welke uitdaging staat bbA  volgen jou ?

“ Zorgen voor voldoende aanwas, zodat je meer mogelijkheden krijgt je zo breed mogelijk in Amstelveen en de Amstelvener te verdiepen.  Mooi is dat we dit zelf al op onze evaluatiedag hebben vastgesteld.”

Meer over:

Word donateur