Drie burgemeesters op viering 30-jarig bbA 

Met de overhandiging   van een klein walnotenboompje aan  de drie aanwezige (voormalige) 

burgemeesters van Amstelveen Jan van Zanen, Miriam van ’t Veld en Tjapko Poppens werd het jubileumjaar van  het 30 jaar oude bbA geopend. Het vormde tevens het hoogtepunt van een intieme viering van het jubileum van bbA zondagmiddag in het heempark De Braak aan de Amsterdamseweg.

BbA had voor deze plaats gekozen omdat het park dankzij niet aflatende inspanningen van de partij  indertijd samen met het J. P. Thijssepark werd uitgeroepen tot officieel Rijksmonument. Het walnotenboompje paste in het kader van de partij walnotenbomen, die bbA  ter gelegenheid van het jubileum aan de gemeente en haar inwoners had geschonken en dat nu is geplant op een terrein tussen de Biesbosch en de Beneluxbaan. 

Oud raadslid voor bbA Ruud Oord  opende de bijeenkomst voor leden en oud-leden van bbA met een uitleg  over het waarom  van het walnotenbos. “ Bij het zoeken naar een passend geschenk  bij het 30  – jarig bestaan van bbA  werd al snel gedacht aan iets wat mooi, groen en gezond is voor heel Amstelveen. Een soort voedselbos dus” . Ruud Oord sprak als lid van het organisatiecomité  zijn waardering uit voor de gemeente Amstelveen, die  toen bleek dat de aanvankelijke plaats op de golfbaan niet mogelijk was, razendsnel  een nieuwe locatie zocht en vond. De plaats achter de Biesbosch  225 en langs de Beneluxbaan noemde hij een superplek. “Wat nu nog zielige staakjes zijn zal binnen enkele jaren uitgroeien tot een prachtig bospark . Maar ik heb van de Amstelveense hoveniers begrepen dat plukken niet mag, wel rapen. Bovendien zal het nog jaren duren voordat de noten eetbaar zijn. Misschien moeten we nog een soort instructie bij de bomen plaatsen” . Daarop vooruitlopend werd de aanwezigen al een glaasje walnotendrank aangeboden. Hierna vroeg hij de drie aanwezige (oud-) burgemeesters van Amstelveen iets te vertellen over hun ervaringen met bbA.

Jan van Zanen

Die korte toespraakjes vormden een ander hoogtepunt. Jan van Zanen vertelde hoe hij na zijn aantreden in Amstelveen werd ingewerkt en werd gewaarschuwd voor vooral één persoon: Linda Roos.  “Ach, ik kwam uit Utrecht en daar hadden we Henk Westbroek, die was nog een graatje erger. Dus ik was wel iets gewend”. .Hij wees op het nut van de lokale partijen. Ik zal er nooit opstemmen, maar jullie slaagden er toch in dichter bij een grote groep kiezers te komen dan  vele landelijke partijen. Jullie hebben het goed gedaan door van een z.g. one issue partij te groeien naar een partij die  niet overal tegen wil zijn maar zich  ook bereid heeft getoond door bestuurlijke verantwoording te nemen. Hulde”.

Miriam van t Veld ging nog even door met de rol van Linda Roos. Ik weet, dat je in momenten van problemen de coalitiepartijen op vrijdagmiddag bij je thuis riep, de problemen daar uitpraatte en het vervolgens heel gezellig maakte. “Jullie hebben een partij opgebouwd die wist dat goede sfeer belangrijk is “. 

Knuffelbeer

 Vervolgens wendde zij zich tot voorzitter en oud-wethouder Peter Bot. “Met Peter had ik een heel goede band.  Ik heb je leren kennen als iemand die de goede sfeer belangrijk vond. Je wist altijd gezelligheid te koppelen aan het maken van goede afspraken met elkaar.  Peter, je bent een fijne  vent;  met jou was het altijd gezellig”, en tot de aanwezigen: “Peter was zo’n beetje mijn knuffelbeer”. Ze besloot met: “bbA is niet meer weg te denke uit Amstelveen”.  Wetende dat ze een walnotenboompje  zou ontvangen verhaalde zij hoe  het was afgelopen met een eerder ontvangen boompje. “Die is na vier jaar ter ziele gegaan. Maar deze zal ik zo goed verzorgen, dat die wel blijft leven”. 

De huidige burgemeester Tjapko Poppens mocht afsluiten. ”Jullie hebben bbA uitgebouwd tot een brede volkspartij. En tegen Ruud Kootker, de  voormalige fractievoorzitter zei hij: “Ruud we missen je. Dat wil ik hier gezegd hebben. Jij hebt met je bijzondere manier van betogen en discussiëren echt de partij  uitgebouwd en een gezicht gegeven in de raad. Ik ben blij dat bbA verder wil kijken dan alleen de eigen grens, maar breder  wil kijken en een rol  wil spelen in de metropoolregio.

Ereleden

Partijvoorzitter Peter Bot  maakte aan het einde van het officiële deel van de bijeenkomst bekend dat Linda Roos en Frits Suer wegens hun enorme inzet voor de partij   benoemd zijn  tot erelid en Jaap Prent en Chris Smeenk, die tot voor een jaar nog actief waren voor bbA tot lid van verdienste.  Daar werd na afloop  in de bbA – traditie nog lang en uitvoerig op getoost.  

fotografie: Wendy Yau – Leung

Meer over:

Word donateur