Gemeenteraad, doe dat niet meer

Het was woensdagavond 27 mei. Ik dacht: laat ik maar eens via RTVA naar de vergadering van de gemeenteraad kijken. Door de maatregelen tegen het Corona virus was alleen een digitale vergadering mogelijk. Ik weet wel dat het voor deze ene keer niet anders kon, maar toch zeg ik: Gemeenteraad, doe dat nooit meer.
Als het de bedoeling was om met deze TV-uitzending de Amstelveners bij de politiek te betrekken, dat is dat wel mislukt. Want dit is niet vol te houden of je moet wel heel erg betrokken zijn bij één van de partijen, of bij één van de sprekers, zoals ik. Maar beeld- en geluidskwaliteit waren dermate onder de maat, dat de doorsnee kijker snel naar een ander net vlucht.

Alles is anders, de schakelingen, de beelden en het gewoon thuis zitten, soms in de beslotenheid van je eigen werkkamer, terwijl je er als deelnemer niet altijd aan denkt dat er een ‘groot’ publiek meekijkt. Dat publiek ziet dat je door je haar woelt, dat je je lekker uitrekt, dat je in je neus peutert en dat je even wegloopt. Alles is zo afwijkend van wat we gewend zijn, dat het moeilijk is de vergadering geconcentreerd te volgen.

Voorbeelden:

Door het heen en weer schakelen tussen de sprekers wisselde het geluid voortdurend van volume. Dat is sowieso al storend.
Van Percy de Robles was de hele vergadering maar een half hoofd te zien. Martin Kortekaas met driekwart hoofd. Michel Becker zat schijnbaar in de mist, evenals Lennard de Looze. Jacqueline Höcker was, zeker in het begin, half in beeld en Floor Gordon leek onthoofd. Kees Noomen kwam tijdens zijn statement alleen met ogen, neus en mond in beeld, waardoor zijn voor de raadsleden denigrerende uitspraken nog meer nadruk kregen. Dat ontlokte Michel Becker de opmerking dat men elkaar met wat meer respect zou moeten bejegenen: “Want heel Amstelveen luistert mee.” Ik kan Becker geruststellen, want ik kan me niet voorstellen dat meer dan 100 Amstelveners de vergadering hebben gevolgd.
Overigens zijn de normale uitzendingen vanuit de raadszaal ook geen pretje om op onze lokale TV te volgen. Door de slechte beeldkwaliteit komen de raadsleden soms als heel verminkte vlekkerige types over. En wanneer de voorzitter iemand staand moet toespreken, ben je hem ook voor de helft kwijt.

Dit soort uitzendingen stoot het publiek eerder van de politiek af dan dat het er door wordt aangetrokken. Beste raadsleden, snap nou eens dat jullie je voortdurend moeten afvragen hoe zo’n vergadering thuis overkomt.
Wel was de kwaliteit van beeld en geluid het laatste uur beter. Kennelijk waren sprekers door hun collega’s tijdens de vergadering getipt over: hoe te zitten, etc.

Mocht de volgende raadsvergadering weer digitaal (moeten) plaatsvinden, dan is mijn advies: huur de Emergohal. Ruimte zat om iedereen op gewenste afstand van elkaar neer te zetten. Pers en publiek kan er ook bij. Er is namelijk een rijdende tribune, die ook op de juiste afstand achter de raadsleden kan worden geplaatst. Bovendien is er, dankzij de vele internationale topvolleybalwedstrijden die daar gespeeld werden, een goede verlichting, waardoor ieder raadslid op het scherm komt zoals hij of zij er in werkelijkheid uitziet.

Amstelveen, 1 juni 2020 Frits Suèr

Voordat hij in 1986 het bedrijfsleven in ging was Frits Suer 25 jaar sportjournalist met uiteraard een onafhankelijke mening. Ook in zijn nieuwe functies in o.a. het bedrijfsleven bleef hij een onafhankelijke geest en dus nu ook als bestuurslid van bbA. Die onafhankelijkheid betekent automatisch dat zijn mening in zijn columns niet altijd de mening hoeft te zijn van de bbA – fractie

Meer over:

Word donateur