De uitslag van de verkiezingen waren voor bbA in die zin gunstig, dat ruim 800 kiezers meer dan vier jaar geleden op bbA stemden, een stijging van 28% ten opzichte van 2014. Helaas leverde dat net geen 5e zetel op. Ook bijzonder was dat onze nummer 2 op de verkiezingslijst Jacqueline Solleveld maar liefst 728 voorkeurstemmen kreeg. De totale uitslag werd algemeen gezien als een tevredenheidsbetuiging aan de coalitie VVD, D66, bbA en PvdA. Ook bbA pleitte daarvoor. Tijdens de coalitiegesprekken moest onze kandidaat wethouder Peter Bot zich wegens ziekte terugtrekken. Om de gesprekken niet te veel te laten vertragen drongen de andere partijen er bij het bestuur van bbA op aan om binnen een dag met een nieuwe kandidaat te komen.
Het bestuur stelde Ruud Kootker, beoogd fractieleider, voor. Hier waren met name VVD en D66 niet gelukkig mee. D66 drong er bij het bestuur op aan onze voormalige Fractievoorzitter Jitze Bakker kandidaat te stellen. Het bestuur had daar in die zin moeite mee, omdat Jitze Bakker had laten weten niet meer voor een actieve rol beschikbaar te zijn, maar wel als lijstduwer wilde fungeren. Een van de reden was dat Jitze Bakker net een nieuwe drukke baan in Almere had aangenomen. In het daarop volgende gesprek met bestuur en fractievoorzitter lieten VVD en D66 weten dat ze niet met bbA over de coalitievorming verder wilden praten. Als reden werd opgegeven dat er te weinig vertrouwen was op een goede samenwerking voor de komende vier jaar. Een aantal leden heeft het bestuur laten weten, dat men betrokken wil worden in een zo’n belangrijk besluit als het voordragen van een nieuwe wethouder.
Het afwijzen van bbA als coalitiepartner betekende dat voor de komende jaren voor bbA slechts een rol in de oppositie is weggelegd. Dit is als een grote teleurstelling ervaren.
De fractie werd als volgt samengesteld: voorzitter Ruud Kootker, vicevoorzitter Jacqueline Solleveld, vervolgens Marga van Herteryck, Ewa Petiet en de burgerleden: Daniëlle de Kluiver, Pieter Monkelbaan en Henk Heuvingh.
In de aanloop naar de verkiezingen werd op 10 maart op hun verzoek een bijeenkomst georganiseerd voor de Indiase gemeenschap in Amstelveen. Dit is een sterk groeiende groep, die behoefte had om een aantal wensen aan de bbA voor te leggen. O.a. heft men behoefte aan een plek waar de leden van de gemeenschap – inmiddels gegroeid tot meer dan 5000 Indiërs – samen kunnen komen.
Op 25 mei werd in het bestuur officieel afscheid genomen van Monica Pak als penningmeester en Chris Smeenk als bestuurslid. De functie van Monica werd overgenomen door Daniëlle de Kluiver. Chris had gedurende bijna 25 jaar diverse functies in bbA bekleed, zoals penningmeester en secretaris. Het laatste jaar beperkte hij zijn functie tot algemeen bestuurslid.
In april heeft het bestuur de leden voorgesteld geen officiële ledenvergadering te houden, maar wel een informele ledenbijeenkomst om o.a. van gedachten te wisselen over het verloop van de coalitiebesprekingen en de daarna te volgen koers. Immers pas een paar maanden daarvoor – in december – had men al een officiële ledenvergadering gehouden om de kieslijst samen te stellen. De officiële stukken zouden wel gepubliceerd worden en pas formeel worden goedgekeurd op de jaarvergadering van 2019.
De informele ledenbijeenkomst werd op 27 september gehouden in De Bolder en werd druk bezocht. Het leverde talrijke suggesties op, waaronder een voorstel om dit soort bijeenkomsten 3 à 4x per jaar te houden. De tweede bijeenkomst werd op 11 januari 2019 ten huize van Peter Bot gehouden.
Onze partij ging dus de nieuwe periode van 4 jaar in op weg naar de volgende verkiezingen in 2022 met een sterk vernieuwde fractie. Zowel binnen als buiten bbA leefde er de behoefte om meer te weten van onze fractieleden. Daarin werd voorzien in een serie van zeven interviews, waarin alle fractieleden hun ideeën en visie kwijt konden. Hoewel ze bedoeld waren voor de eigen website, trokken de interviews ook in de andere media veel publiciteit en waardering. Niet onvermeld mag blijven dat ons burgerlid Pieter Monkelbaan tijdens de lintjesregen in april Koninklijk onderscheiden werd met het lidmaatschap van de Orde van Oranje Nassau voor al zijn vrijwilligerswerk in de sport en maatschappij.
Als hoeder van het cultureel erfgoed kon de partij enkele mooie successen noteren, zoals de erkenning van de het Jagershuis als rijksmonument en het instellen van een Meldpunt Monumenten.
In de afgelopen periode hebben diverse bbA prominenten zich uit de actieve politiek teruggetrokken. Echter zij blijven zeer betrokken bij bbA. Het bestuur wil dan ook uitdrukkelijk zijn waardering uitspreken voor het gegeven, dat zowel bestuur als onze fractieleden nog altijd bij hen terecht kunnen voor advies of om gewoon eens bij te praten.
Amstelveen, 1 mei 2019