Kinderhandel in de sport

Graag neem ik jullie mee in mijn onvergetelijke ervaring tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (UNGA) in New York City. Ik had de eer om daar te zijn tijdens een parallelsessie namens de Mission89-delegatie, een NGO die ook initiatiefnemer is in de strijd tegen kinderhandel in de sport. Het was een reis die mijn ogen opende voor de wereld van internationale betrokkenheid en actie.

De opening van de UNGA was indrukwekkend, met de UNGA-president die de bijeenkomst opende en wereldleiders opriep om samen te werken aan mondiale uitdagingen. Terwijl ik naar zijn toespraak luisterde (niet live natuurlijk), kon ik niet anders dan denken aan de rol die organisaties zoals Mission89 spelen in het aanpakken van specifieke wereldproblemen.

Een van de meest gedenkwaardige momenten tijdens de parallelsessie over het gebruik van technologie om kinderhandel in de sport te bestrijden, was de toespraak van Samuel Eto’o, de voetballegende, die met passie sprak over dit onderwerp. Dit was niet alleen een internationaal vraagstuk; het raakte me persoonlijk en benadrukte het belang van het blijven aankaarten van ongelijkheden en misstanden, waar dan ook ter wereld. Het toonde ook aan in welk bevoorrecht perspectief we in Amstelveen debatteren en in welke bevoorrechte positie we ons bevinden. Tijdens de sessie bespraken we werkelijk overleving en de situatie van honderden miljoenen mensen in Afrika en Zuid-Amerika die bijvoorbeeld niet eens geregistreerd zijn en daardoor vatbaar zijn voor mensenhandel.

Mission89, de organisatie waarvoor ik daar was, speelt een cruciale rol in de strijd tegen kinderhandel in de sport. Tijdens de UNGA brachten ze overtuigend bewijsmateriaal naar voren en drongen ze aan op internationale samenwerking om jonge atleten te beschermen. Het was inspirerend om te zien hoe Lerina Bright van Mission89 toegewijd is aan deze zaak.

Wat me echt hoop gaf, was de steun die Mission89 tijdens de UNGA ontving. Verschillende landen, NGO’s en individuen sloten zich aan bij deze missie. Dit toonde aan dat er een groeiend bewustzijn en bereidheid is om kinderhandel in de sport uit te roeien.

Naast de indrukwekkende toespraken en discussies had ik de kans om mensen van over de hele wereld te ontmoeten die betrokken waren bij vergelijkbare missies. Het netwerken en delen van ervaringen was verrijkend en bevestigde dat we gezamenlijk sterker staan in deze strijd.

De UNGA heeft me diep geraakt en mijn overtuiging versterkt dat we samen kunnen werken om kinderhandel in de sport en andere wereldproblemen aan te pakken. Laten we de boodschap van de UNGA en de inzet van organisaties zoals Mission89 blijven verspreiden. Onze reis begint pas, maar met vastberadenheid en samenwerking kunnen we echte verandering teweegbrengen. Samenwerken blijft de sleutel tot een betere wereld, waar dan ook! En ik ben ondanks de bulb waarin we in Amstelveen zitten trots hoe we met bbA en de Amstelveense politiek met iedereen kunnen en willen samenwerken.

 Column van Dave.

Meer over:

Word donateur