Moeten we dat allemaal maar nemen?

Ik las een verhaal over de vestiging van een nieuwe Lidl in een Eindhovens winkelcentrum. Omdat de komst van een nieuwe Lidl hier op Groenhof de nodige problemen en overlast heeft veroorzaakt, trok dit meer dan mijn normale aandacht. Want wat was het geval? Toen de laatste hand werd gelegd aan de nieuwe vestiging in Eindhoven, richtte Lidl voor zijn te verwachten klanten een nieuw parkeerterrein in en nam daarbij maar meteen de plaatsen van enkele andere winkeliers mee. Die plaatsen kregen nieuw asfalt en werden bij het Lidl-terrein getrokken.

Er ontspon zich een lange strijd tussen de winkeliers en Lidl, waarbij Lidl er alles aan deed om de zaak te vertragen. U kent het wel: niet antwoorden op welke vraag of klacht dan ook. Toen het niet anders kon stelde Lidl dat het die parkeerplaatsen bij zijn grondgebied mocht trekken, omdat voor Lidl hier het recht van overpad geldt. Politie en justitie hadden geen zin de klachten van de kleine winkeliers te behandelen en adviseerden een civiele procedure tegen Lidl te beginnen. Een kostbaar gebed zonder end dus.

Permanente overlast

Sinds de – overigens noodzakelijke – uitbreiding en verbouwing van het winkelcentrum Groenhof ongeveer tien maanden geleden begon moeten wij als bewoners het doen met permanente overlast en rotzooi rondom de flatgebouwen. Lege, lichte plastic dozen vliegen soms de straat op, zodanig dat je je doodschaamt als je gasten moet ontvangen. Zo herinner ik me nog dat we de laatste kerstdagen door plastic- en papierafval moesten waden.

Op een gegeven moment raakte medebewoner en oud-raadslid Walter Vervenne er zo boos over, dat hij zijn partijgenoot en wethouder Herbert Raat om hulp riep. Eerlijk is eerlijk, de rol van super BOA kan Herbert wel aan en dus kwam hij, in gezelschap van twee ambtenaren, een kijkje nemen. Enige daadkracht is Herbert ook niet vreemd en hij riep Jumbo, waar verbouwd werd, meteen tot de orde. De werklieden werd verboden lege koffiebekers op straat te gooien (terwijl een vuilnisbak hooguit tien meter verwijderd was) en ook werd Jumbo verordonneerd de bouwspullen niet meer gewoon op de rijweg te stallen, maar binnen neer te zetten. Alleen een klein deel van de stoep mocht worden gebruikt.

Berg zand

De Lidl-bouwers hadden de helft van het voor de flatbewoners toch al veel te kleine parkeerterrein in beslag genomen met bouwmaterialen, afval en een berg zand, waarmee de vervuilde grond moest worden afgedekt.

Nu waait het in Groenhof altijd, zelfs op bijna windstille dagen. De doorgang tussen de Stratusflat en het winkelcentrum is een enorm tochtgat, waar vooral minder stevig ter been zijnde wandelaars moeite hebben overeind te blijven. Wil je geen zand in je ogen krijgen dan is het dragen van een stofbril aan te bevelen. Een ander tochtgat is de achterzijde van de Cumulusflat, waar de wind een vreemde draai maakt, waardoor veel van het afval voor de deur van Albert Heyn terecht komt en dus ook voor de achterdeur van de Cumulusflat. Na klachten van bewoners bij Albert Heyn is het een tijdje beter gegaan en na het bezoek van de wethouder en de ambtenaren werd ook de boel bij de Jumbo en op het parkeerterrein voor de Stratusflat opgeruimd.

Maar de klad is er weer ingekomen. Opnieuw is het een rotzooi, het zand stuift weer je ogen in en het is aan de goedwillende bewoners en ook gemeentelijke schoonmakers om straten en struikgewas van het weggewaaide plastic en papier te ontdoen.
Ik vraag me af, of je dit als bewoner allemaal maar moet nemen temeer omdat het met een beetje moeite zoveel beter had gekund. Maar wat op Groenhof is gebeurt staat symbool voor de macht van het geld, die maling heeft aan het woongenot van de gewone burger.

Nooit overleg

Segesta, de eigenaar van het winkelcentrum, heeft altijd geweigerd met de omwonenden over de uitbreidingsplannen te overleggen. Van Lidl valt niets te verwachten – zie Eindhoven – en ook Jumbo gaat helemaal zijn eigen gang. Het zijn instituten die als enige doelstelling hebben: zoveel mogelijk geld verdienen. Hoe dat doet er niet toe. Het zou een kleine moeite zijn geweest aan het, waarschijnlijk per uur betaalde, personeel te vragen om na sluitingstijd de boel fatsoenlijk op te ruimen, maar dat kost natuurlijk te veel geld. Als het binnen maar netjes is. Ik zou zeggen hou je buren/klanten te vriend.

Wat ik ook gek vind: het platte dak is gedeeltelijk vernieuwd, maar er is niets gedaan om het gebouw energiezuiniger te maken; geen zonnepanelen, geen groen op het platte dak, maar wel een flink deel glas, waar in de zomer de zon onbarmhartig doorheen kan schijnen. Energie slurpende airco’s zullen in die periode op volle toeren moeten draaien om het binnen een beetje koel te houden.
In de Stratus- en de Cumulusflat wonen een paar militante bewoners. Het laatste woord over Groenhof is dan ook nog niet gezegd.
Amstelveen 10 juni 2019

Amstelveen, 10 juni 2019 Frits Suèr

Voordat hij in 1986 het bedrijfsleven in ging was Frits Suer 25 jaar sportjournalist met uiteraard een onafhankelijke mening. Ook in zijn nieuwe functies in o.a. het bedrijfsleven bleef hij een onafhankelijke geest en dus nu ook als bestuurslid van bbA. Die onafhankelijkheid betekent automatisch dat zijn mening in zijn columns niet altijd de mening hoeft te zijn van de bbA – fractie

Meer over:

Word donateur