Gemeenteraadsverkiezingen zijn niet eerlijk

Om in deze Olympische periode even bij het schaatsen te blijven; … kunt u zich voorstellen, dat voor de 500, 1500 of 5000 meter de “kleinere” rijders moeten starten respectievelijk 50, 150  of 500 meter achter de sterkere rijders. Of kunt u zich voorstellen, dat Ajax iedere wedstrijd tegen de provinciale clubs als RKC, Cambuur of Heerenveen mag beginnen met een 2-0 voorsprong? Nee toch….. Dat vinden zelfs de meest fanatieke Ajax supporters oneerlijk. Behalve Sjaak Swart natuurlijk.

Toch is dit wat er gebeurt bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het zijn oneerlijke verkiezingen, waarin de gevestigde – lees landelijke – partijen allerlei voordelen genieten ten opzichte van de lokale partijen. Ik bedoel niet hun min of meer automatisch grotere bekendheid, hun grote en veelal betere organisatie, maar de subsidie die zij als landelijke partij ontvangen voor o.a. een tegemoetkoming in de kosten van gemeenteraadsverkiezingen. Daar staat tegenover dat lokale partijen elke euro, die ze uitgeven aan de verkiezingen, zelf moeten bekostigen uit hun contributies, wellicht een paar donaties en andere inkomsten, zoals bijvoorbeeld hieronder beschreven.

Kijk eens naar de Amstelveense lokale partijen. Ziet iemand dat voor zich? Zij staan bijna allemaal  voor een hopeloos gevecht tegen de landelijke concurrenten VVD, D66, PvdA en GroenLinks. Ik denk overigens dat 50Plus er alsnog is bijgekomen met steun van  de landelijke partij of wat daar nog van  over is. De SP vergaart zijn kapitaal via een waanzinnig hoge bijdrage van hun eigen lokale en landelijke volksvertegenwoordigers. bbA doet dat laatste in bescheiden mate ook. De leden van bbA betalen contributie, de raadsleden dragen een deel van hun vergoeding af, zo ook eventuele bbA-wethouder een deel van zijn salaris afdraagt aan de partij. Alles bij elkaar opgeteld kom je daarmee, over een periode van vier jaar, tot een bedrag waarmee een redelijke, maar zeker niet uitbundige verkiezingscampagne kan worden gefinancierd.

Prestatie van formaat

Dat volgens recent opinie onderzoek de lokale partijen ondanks hun “achterstand” toch nog 30% van de stemmen veroveren, mag dan ook een prestatie van formaat worden genoemd.

In Amstelveen komt daar nog bij dat de grootste partij, de VVD, in Herbert Raat een leider heeft die een ongeëvenaard gevoel heeft voor partijpromotie, -marketing en -reclame. Die verdienste ligt bij hem en bij de VVD, dus daar richt ik mijn kritiek niet op. Maar het wordt anders als die talenten doorslaan in de richting van een schaamteloze persoonsverheerlijking, of in uit gemeenschapsgelden betaalde advertenties over hoe goed hij het wel voor heeft met cultuur, met het Stadshart en noem maar op. Als dit geen oneigenlijk gebruik is van belastinggeld, weet ik het niet meer. In dat p.r.-offensief doen de andere collegepartijen D66 en PvdA graag mee waardoor het de schijn heeft van een wethoudersbonus. Anders denkt heel Amstelveen dat de stad alleen door Herbert Raat wordt bestuurd. Zo is er in het afgelopen jaar heel veel gemeenschapsgeld besteed aan advertenties, die met name de wethouders/lijsttrekkers  dienden onder het mom van informatieverstrekking.  Niemand in de gemeenteraad, die daar iets over zegt. Merkwaardig!

Er is meer. De VVD heeft de belangrijkste media in Amstelveen stevig in handen. Zowel het Nieuwsblad als AmstelveenZ plaatsen alles wat de VVD instuurt. Zeg me niet dat de redacties zelf beslissen welk VVD-nieuws ze wel of niet plaatsen, want ik kan genoeg bronnen opvoeren, die mij hebben laten weten dat wat Herbert Raat instuurt, geplaatst moet worden. Ik moet eerlijk zeggen dat wij als bbA ook wel gebruik maken van de welwillendheid van de media, maar al te vaak zie ik absolute ‘non issues’, die ruimte krijgen, zoals bijvoorbeeld nu weer het aangeboden kunstwerk van een mij onbekende kunstenaar aan … jawel, natuurlijk Herbert Raat. Kunstwerken bied je een museum aan, niet een wethouder. Dat alles wordt in elkaar gestoken om in deze verkiezingstijd de naamsbekendheid op te voeren. Gegeven de grote foto op de verkiezingsposter, mikt de VVD daar ook op. 

Verkiezingspeiling

Ik ontdekte nog iets, waar de journalistiek in Amstelveen zich voor moet schamen, namelijk een soort verkiezingspeiling in AmstelveenZ. Leuk idee, alleen het is complete nep. Met dit soort enquêtes gaat het meestal zo dat, wanneer je eenmaal je keuze hebt gemaakt, je niet nog een keer kan kiezen. Ikzelf weet niet hoe je dat kan zien, maar iemand heeft me getoond hoe een lijsttrekker van een partij vele malen zelf op haar partij heeft gestemd. Nu begrijp ik ook hoe het mogelijk is dat uitgerekend de twee coalitiepartijen VVD en D66, met ongeveer een derde van de stemmen aan kop gaan. Laat je dus niet misleiden, het klopt niet. Het is gewoon een dealtje.

Dan nog iets verdachts. Ongeveer een  klein jaar geleden besloot de gemeenteraad, op voorstel van bbA, om in het Nieuwsblad een pagina te reserveren voor de  partijen in de raad. Om ook eens een ander geluid uit de gemeenteraad te kunnen lezen. Welnu er is niets van terechtgekomen. 

Ik heb al eens eerder gesteld dat de politiek in Amstelveen moeite heeft met de scheiding der machten, met de onverenigbaarheid van functies, met belangenverstrengeling en met ‘governance’. Eigenlijk alles wordt gedaan om de macht te behouden en het liefst te vergroten. Met alle mogelijke middelen.

Helaas is journalistiek in Amstelveen verworden tot het schrijven van verhalen, die de leidende partijen wel leuk vinden, terwijl journalistiek hoort te zijn: het aan de oppervlakte brengen van zaken die anderen het liefst verborgen willen houden. Het zogenaamde mediafonds heeft daar geen verandering in gebracht.

Denk daar maar eens aan, wanneer u gaat stemmen. Ik weet het wel. IK stem fier Vier.

Voordat hij in 1986 overstapte naar het bedrijfsleven was Frits Suer 25 jaar sportjournalist met een onafhankelijke mening. Ook in zijn nieuwe functies in o.a. de sport en het bedrijfsleven bleef hij een onafhankelijke geest e dat is ook als bestuurslid van bbA zo gebleven. Die onafhankelijkheid betekent dat zijn mening in zijn columns niet altijd de mening hoeft te zijn van de bbA – fractie.

Meer over:

Word donateur